← Takaisin
- Ideat ja ilmiöt
- Työelämä tänään ja huomenna
- Osatyökykyisenä uudelle uralle
Syövän voittanut Niko Heiniluoma löysi uuden uran haaveammatistaan – työllistymistä tuki osatyökykyisten työhönvalmennus
Työelämä tänään ja huomenna, 20.11.2020
Aivokasvaimesta selvinnyt Niko Heiniluoma joutui vaihtamaan alaa sairautta seuranneen työkyvyn aleneman takia. Uusi ura löytyi pitkäaikaisesta haaveammatista tehtävässä, jossa Heiniluoma pääsee hyödyntämään monipuolista osaamistaan oman jaksamisensa ehdoilla. Apuna työllistymisessä oli Keski-Suomen TE-toimiston työhönvalmennus osatyökykyisille ja Spring Housen valmentaja.
Niko Heiniluoman elämä muuttui vuonna 2017 odottamatta ja yllättäen.
”Sain diagnoosin, että minulla on aivosyöpä. Tieto sairaudesta tuli täysin nurkan takaa, ilman ennakkovaroitusta”, Heiniluoma muistelee kolmen vuoden takaisia tapahtumia.
Pahanlaatuinen kasvain leikattiin nopealla aikataululla vain muutamia päiviä taudin toteamisen jälkeen. Vaarallinen leikkaus onnistui hyvin, mutta sitä seuranneet vuoden kestävät jatkohoidot sädehoitona ja sytostaateilla olivat rankat ja kuluttavat.
”Kun hoitovuosi oli ohi, olin niin väsynyt, etten ollut työkykyinen.”
”Kun hoitovuosi oli ohi, olin niin väsynyt, etten ollut työkykyinen. Päädyin sairaslomalta suoraan määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle”, Heiniluoma kertoo.
Lääkärit lohduttivat Heiniluomaa kertomalla, että aivoja koskevissa operaatioissa parantumisaika on pitkä ja arvio tulevaisuuden toimintakyvystä voitaisiin tehdä vasta vuoden päästä hoitojen päättymisestä. Tarvittiin aikaa ja kärsivällisyyttä.
Vuotta myöhemmin tilanne ei ollut kuitenkaan kohentunut, vaan Heiniluomaa vaivasi sama väsymys ja aivosumu kuin hoitojen päättyessä.
”Tuntui siltä, että mitään muutosta ei ollut tapahtunut. Neurologinkin antama arvio oli, että tämä olisi paras odotettavissa oleva lopputilanne.”
Työkokeilu osoitti omien voimien riittävyyden
Heiniluoma ei kuitenkaan halunnut antaa periksi.
”Kun muutosta ei tuntunut tulevan, kyllästyin odottamaan ja totesin, että on aika ottaa askel eteenpäin ja selvittää, mihin jäljellä olevilla kyvyilläni pystyisin.”
Sosionomina kirkon nuorityössä ja lastensuojelussa ennen sairastumistaan työskennellyt Heiniluoma pääsi työeläkevakuutusyhtiö Varman ammatillisen kuntoutuksen kautta työkokeiluun oman alansa tehtäviin.
”Totesin, että on aika ottaa askel eteenpäin ja selvittää, mihin jäljellä olevilla kyvyilläni pystyisin.”
Kolme kuukautta kestänyt työkokeilu maahanmuuttajien tuetun asumisen yksikössä osoitti, että Heiniluoma pystyisi tekemään puolikkaita työpäiviä niin, että työskentely keskittyisi aamupäiviin, jolloin hänen vireystilansa on parhaimmillaan.
Sosiaalialan kaksi- ja kolmivuorotyöhön Heiniluoma ei kuitenkaan enää kykenisi. Hän olisi osatyökykyinen, kunhan itselle sopiva ala ja työtehtävä löytyisivät.
”Työkokeilun päätyttyä jäin osatyöttömäksi sovitellun ansiopäivärahan turvin. Edessä oli vaikea syksy ja talvi, koska pimeä aika lisää väsymyksen oireitani merkittävästi. Kyllähän minä työtä olisin halunnut tehdä, mutta en vain sitä jaksanut etsiä tai hakea”, muistelee Heiniluoma.
Pitkäaikaisesta haaveesta avautui tie uudelle uralle
Vuoden vaihduttua ja päivien alettua jälleen pidentyä näkymät alkoivat kirkastua myös Heiniluoman elämässä.
Heiniluoman elämänmittaisena unelmana on ollut työskentely pelinkehittäjänä, ja tätä itseopittua ammattitaitoa hän on ylläpitänyt ja kehittänyt itsenäisesti myös sosiaalialan töidensä ohella.
”Kun aurinko alkoi paistaa, aloin taas herätä elämän mahdollisuuksiin. Ajattelin kuitenkin, että näillä vajailla aivoillani koodaaminen olisi minulle liikaa. Päätin kuitenkin kokeilla, koska sitten tietäisin varmuudella.”
”Aikaisempi pelko siitä, että ei enää pystyisi osoittautui täysin turhaksi.”
Ennakko-odotustensa vastaisesti Heiniluoma tunsi saavansa koodaamisesta uutta energiaa.
”Aikaisempi pelko siitä, että ei enää pystyisi osoittautui täysin turhaksi. Mieli oli skarppi ja sain virtaa koodaamisen tarjoamista haasteista.”
Heiniluoma oivalsi, että pelintekeminen voisi olla hänen paras mahdollisuutensa työllistyä, sillä hän pystyisi säätelemään työaikojaan jaksamisensa mukaan ja myös tarvittava osaaminen ja työkalut löytyisivät.
”Olen aiemminkin harkinnut yrittäjyyttä, mutta en nähnyt sitä omalla koulutustaustallani mahdolliseksi. Oli voimauttava kokemus tajuta, että kivojen pikkupelien tekeminen, jonka olin aiemmin mieltänyt omaksi ilokseni tapahtuvana taiteellisena höpsöttelynä, olisi tieni työllistymiseen.”
Tukea työllistymiseen osatyökykyisten työhönvalmennuksesta
Samaan aikaan Heiniluoma pääsi mukaan Keski-Suomen TE-toimiston pilottihankkeeseen, jossa tarjotaan räätälöityä työhönvalmennusta osatyökykyisille. Spring House on työhönvalmennuksen toteuttajana hankkeessa.
”Ensimmäisessä tapaamisessa TE-toimiston ja Spring Housen kanssa kerroin ajatuksistani yrittää työllistyä pelejä kehittämällä. Se, että vastaanotto oli heti kannustava ja suunnitelmani otettiin tosissaan, oli iso juttu! Tuntui, että Spring Housen valmentaja nopeasti tunnisti vahvuuteni ja niissä olevan potentiaalin”, Heiniluoma kertoo.
Osatyökykyisten työhönvalmennus on yksilöpalvelu, jossa valmentaja ja asiakas yhdessä selvittävät, mikä voisi olla asiakkaan toimintakyvyn kannalta sopiva ala, ammatti ja tehtävä – olemassa oleva koulutus, osaaminen ja kokemus huomioiden.
”Tuntui, että Spring Housen valmentaja nopeasti tunnisti vahvuuteni ja niissä olevan potentiaalin”
Osatyökykyiset ovat kohderyhmä, jotka Keski-Suomen TE-toimiston työkykykoordinaattori Merja Sihvosen mukaan hyötyvät räätälöidystä valmennuspalvelusta erityisen paljon, koska jokainen tilanne on erilainen.
”Osatyökykyiset ovat todella heterogeeninen ryhmä. Yhteisenä tekijänä pilottihankkeeseen valikoituneilla asiakkailla kuitenkin on, että heillä on korkea motivaatio työntekoa kohtaan”, kertoo Sihvonen.
Heiniluoma pääsi pilottihankkeen kautta mukaan Luotsaamo Labin toteuttamaan kolme kuukautta kestävään valmennukseen, jossa opastetaan nuoria pelialan työkalujen käytössä. Luotsaamo Lab on 4H-järjestön hanke.
Jo valmennuksen alkaessa oli ajatuksena, että Heiniluoma voisi myöhemmin myös työllistyä Luotsaamon ohjaajana.
”Olin kotona aloittanut tekemään sitä, mitä Luotsaamolla osallistujat tekevät, joten pääsy koulutukseen sopi tilanteeseeni erinomaisesti. En kuitenkaan ehtinyt käydä valmennuspolkua loppuun asti, kun he olivat valmiita palkkaamaan minut”, kertoo Heiniluoma.
Koulutus, osaaminen ja kokemus hyötykäyttöön uudessa tehtävässä
Työssään Luotsaamo Labin valmentajana Heiniluoma pääsee hyödyntämään pelinteko-osaamisensa lisäksi myös kokemustaan nuorisotyön parista.
”On ollut kiinnostavaa huomata, että tässä tehtävässä toinen jalka on edelleen sosiaalialan työssä ja toinen IT-alalla. Saan harjoittaa molempia ammattitaitojani – sitä, mihin on koulutus ja työkokemusta ja sitä, mitä on itse opetellut ja haluaa tehdä. Näin jälkeen päin katsottuna kaikki voisi näyttää jonkinlaiselta kohtalolta”, Heiniluoma pohtii.
”Se, että pääsee työskentelemään merkityksellisten asioiden parissa ja olemaan osa suurempaa yhteisöä on tosi tärkeää.”
Työ on joustavaa ja pääosin etätyötä, jota Heiniluoma tekee 40-prosenttisella työajalla. Osan toimeentulostaan hän saa kuntoutustuesta.
”Tämä on paras työ, jonka voin itselleni tällä hetkellä kuvitella. Se, että pääsee työskentelemään merkityksellisten asioiden parissa ja olemaan osa suurempaa yhteisöä on tosi tärkeää.”
Opetustyön lisäksi Heiniluoma jatkaa pelien kehitystä jaksamisensa määrittelemissä rajoissa myös vapaa-ajallaan.
”Loppuelämän suunnitelmani on tehdä oman kokoisiani pieniä pelejä. Odotan, että pääsen julkaisemaan ensimmäisen tuotteeni”, hän kertoo.
Niko Heiniluoma